JUURAKKO


"Juurakko yhdistää bluesia ja kansanmusiikkia vastustamattomasti." Mari Koppinen, Helsingin Sanomat


Juurakko vie yleisönsä mielenkiintoiselle matkalle bluesin ja kansanmusiikin rajalle. Kun pistää silmät kiinni, voi kuvitella istuvansa kuistilla jossain kaukana. Ympärillä leijuu tarinoiden maailma, rouhea blueslaulanta ja veikeät roots-melodiat. Juurakosta kumpuaa myös aimo annos railakasta skiffle-asennetta. "Nyt ollaan juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten." (HS 20.8.2014)

Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko koostuu viidestä muusikosta, joiden sydämissä palaa sininen valo. Suomenkielistä blueslaulantaa ja perinteistä kotimaista soittimistoa risteyttäen Juurakon naiset kertovat lauluissaan monensävyisiä tarinoita syntymästä kuolemaan. Yhtyeen ainutlaatuinen juureva sointi syntyy taidokkaasta moniäänisestä laulusta yhdistettynä konserttikanteleen, matkaharmonin, jouhikon ja kitaran sointiin. Ääneen pääsevät myös kampa, matkalaukku ja plankku ynnä muita yllätyksellisiä instrumentteja.

Kaisa, Eija, Minsku, Anna, Laura

Laura Kaartinen – laulu, matkaharmoni, kampa, viulu, lyömäsoittimet

Eija Kankaanranta – kanteleet

Kaisa Saarikorpi – laulu, kitarat, sikarilaatikkosoittimet, lyömäsoittimet

Minsku Tammela – laulu, jouhikko, kampa, munniharppu, lyömäsoittimet

Anna Wiksten – laulu, plankku, lyömäsoittimet


Juurakon konsertit ovat valloittaneet yleisöä kesästä 2012 lähtien konserttisaleissa, kahviloissa ja festivaaleilla. Tulevia keikkatietoja voi tarkastella oikeanpuoleisesta sivupalkista. Juurakkoa on kuultu mm. kotimaisilla festivaaleilla (Kaustinen Folk Music Festival, JuuriJuhlaTampereen Sävel, Kihaus Folk ym.) ja YLE Radio 1:n Etnoillassa. Lauluja kuistilta -albumi oli ehdolla vuoden etnoalbumiksi Emma-gaalassa 2015. Afroamerikkalaista laulua ja rytmiikaa käsitteleviä työpajoja Juurakolta voi tilata mm. musiikkipedagogeille, kuorolaulajille, yhdistyksille ja säätiöille.Laura Kaartinen on musiikin maisteri, joka keikkailee eri kokoonpanoissa laulajana, pianistina ja rumpalina sekä toimii muusikon töiden ohessa musiikinopettajana. Multi-instrumentalisti taipuu kevyesti soittimesta ja tyylilajista toiseen.


Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja, jolle erityisesti nykymusiikki ja improvisointi ovat läheisiä. Hulluille ideoille avoin musiikin tohtori toimii niin solistina kuin kamarimuusikkonakin sekä opettaa kanteleensoittoa ja kantelepedagogiikkaa.

Kaisa Saarikorpi on muusikko ja pop- ja jazzmusiikkipedagogi, joka keikkailee eri yhtyeiden kanssa sekä opettaa laulua ja lauluyhtyeitä. Blues sydämessään tämä monipuolinen rocklyyli ja lauluyhtyekonkari tarttuu toisinaan myös kitaraan ja kahvikuppiin.

Minsku Tammela on laulaja, muusikko, musiikkipedagogi, säveltäjä, kuoronjohtaja ja (kansan)musiikin maisteri, jonka erikoiskykyihin kuuluu mm. jouhikon ja kamman soitto. Hallitsee genret populaarimusiikista karjalaiseen kansanlauluperinteeseen.

Anna Wiksten on muusikko ja pop- ja jazzmusiikkipedagogi, joka opettaa laulua ja lauluyhtyeitä keikkailun lomassa. Soulsieluinen sopraano on plankunsoiton pioneeri, ja hänen kädessään pysyvät myös monenlaiset lyömäsoittimet.


Juurakon laulajat ovat työskennelleet yhdessä yli kymmenen vuoden ajan kehittäen yhteistä sointiaan ja laulutyyliään afroamerikkalaisen perinteen pohjalta. Kaartinen, Saarikorpi, Tammela ja Wiksten lauloivat a cappellaa lähes 10 vuoden ajan Government Girls & the Senator’s Sons -yhtyeessä, joka voitti kansainvälisen Estvocal-laulukilpailun vuonna 2004. Kanteletohtori Kankaanrantaan laulajanelikko tutustui vuonna 2008, jolloin kaikki viisi esiintyivät taiteilijaprofessori Timo Alakotilan sävellyskonserttisarjassa. Juurakko perustettiin muutaman vuoden kypsyttelyn jälkeen syksyllä 2011.